Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vissza az alapokhoz

 Vissza az alapokhoz

A 80-as évek végén Meryl egy sikerrel és díjakkal teli évtizedre tudott visszatekinteni, de 40 éves lett, és ez azt jelentette, hogy nem volt többé a stúdiók top listáján. Rengeteg nagy színésznő karrierje ér véget, vagy legalábbis visszaesik, amint öregebbek lesznek, olyan tehetségek mint Sissy Spacek vagy Debra Winger tűntek el teljesen a képernyőről. És sajnos, Streep is szerzett néhány csúnya foltot a szerepekkel amiket választott. Eljátszotta a vonzó Mary Fishert, aki több millió példányban adta el soft-pornó regényét háziasszonyoknak. Egy rózsaszín palotában él a tengernél, de az élete teljesen megváltozik amikor megismeri aktuális szeretője feleségét. Roseanne Barr játssza a frusztrált feleséget, aki elveszíti hűtlen férjét, és megfogadja hogy bosszút áll mind a férjén mind pedig barátnőjén. A történetet egy szórakoztató komédiának ígérték, de Streep és Barr is rosszul választotta az egy-dimenziós szerepeket. Amire Meryl-nek szüksége volt, az egy jó forgatókönyv – és Mike Nichols és Carrie Fisher fel is ajánlottak neki egy szerepet a Fisher önéletrajzi regényén alapuló "Képeslapok a Szakadékból"-ban. A regény Fisher és az anyja, a színésznő Debbie Reynolds kapcsolatára alapul. Shirley MacLaine kapta Doris Mann, a domináns anya szerepét, Meryl karaktere Suzanne Vale, a fiatal színésznő, akinek az anyja nem adott elég szeretetet, és aki fiatalon rászokott a drogokra. Az egyaránt komikus és drámai jeleneteket tartalmazó "Képeslapok a Szakadékból" esélyt adott Meryl-nek , hogy bizonyítsa egy másfajta tehetségét. Két dalt is előadott a filmben, az egyik, az "I'm Cheking Out", még Oscar-ra is jelölve lett, csak úgy mint Meryl alakítása.

 382607_200129950069226_100002166679106_441647_680632260_n.jpg

Majd Meryl újabb komédiában vállalt szerepet, Albert Brooks "Tranzit a Mindenhatóhoz" c. filmjében. A "Tranzit a Mindenhatóhoz" arra a kérdésre épít, hogy mi történik az élet után, amikor Brooks karaktere autóbalesetben meghal, és az Ítélet Városban találja magát, ami egy hely a mennyország és a föld között, és ahol a bíróság és az ügyvédek döntenek, hogy a lélek beléphet e a mennybe, vagy vissza kell mennie a földre. Streep karaktere, szintén Ítélet Város egyik lakója, elég kis részt kap a filmben. De talán ez a könnyű komédia volt a legjobb választás Streep-nek, ugyanis terhes volt negyedik gyerekével (Louisa 1992-ben született meg). Bár a kritikusok csalódtak a filmben, Streep adott mégegy utolsó esélyt a műfajnak, Burce Willis-el, és mégegy színésznővel, akinek a szerepei ellaposodtak miután 40 éves lett - vagyis Goldie Hawn-nal, szerepelt a "Jól Áll Neki a Halál"-ban. A filmmel volt néhány probléma, nem is beszélve a kor-kérdésről, vagy a „Hollywoodi megöregedésről.” A rendező Robert Zemeckis volt, aki korábban olyan siker filmeket rendezett mint a "Vissza a Jövőbe" trilógia, vagy a "Roger Nyúl a Pácban", és tudta, hogyan hasznosítsa a speciális effektusokhoz való tehetségét. Meryl karaktere Madeline Ashton megiszik egy bájitalt, amely örök fiatalságot ígér, de amint haza ér a férje máris megöli, a népszerű sztárnak meg kel birkóznia a ténnyel, hogy halott, és csak a bájital varázsereje tartja életben. A szituáció újra összehozza őt régi barátjával és egyben ellenségével, akit Goldie Hawn játszik. A fáradhatatlan forgatás azonban kihívás volt Meryl számára, mivel még soha nem szerepelt ilyen filmben, amiben ennyire dominánsak a speciális effektusok. A film mesteri volt a vizuális effektusok szempontjából, a vizuális effektek csapatja meg is nyerte az Oscart 1993-ban. Merylt Golden Globe-ra jelölték.

 movies--3-.jpg

A 90-es évek elején, még egy film elkerülte a kritikusok figyelmét, ez volt a "Kísértetház", amely pedig Isabel Allende legtöbbet eladott regényén alapult. A sztori a Trueba családot követi 4 generáción át, az emelkedésüket és bukásukat is egyaránt végigkíséri. "Kísértetház"-nak All-Star szereposztása volt, Jeremy Irons, Meryl Streep, Glenn Close, Armin Mueller-Stahl, Vanessa Redgrave, Winona Ryder és Antonio Banderas. Bár az USA-ban bukás volt, Európában, ahol forgatták, siker lett. A 90-es évek mondhatni egy ön-megtaláló utazás volt Meryl számára. A vígjátékok és eposzok után újabb kihívásra törekedett, elvállalta a főszerepet Curtis Hanson "Veszélyes Vizeken" c. filmjében. Gail Hartman egy szakértő vadvízi evező, elviszi családját egy útra, le a folyón, a család házáig. Út közben a család találkozik két férfival, akik tapasztalatlan evezők, de találkozniuk kell a barátaikkal a folyó végén. Később a család rájön, hogy a két férfi valójában két fegyveres rabló. Majd a férfiak fizikailag kényszerítik a családot, hogy vigyék le őket a folyón, - hogy meg tudjanak lógni a hatóságok elől. A családi rafting túra romba dőlt, de legfontosabb, hogy az életük is kockán forog. A jelenetek nagy részét a vad és festői Rogue folyón vették fel, a Dél-Oregoni városka, Grants Pass közelében. "Próbára akartam tenni magam, hogy lássam milyen erős tudok lenni, mennyire tudok megijedni, és hogy mennyire tudom legyőzni ezt."- emlékezik vissza Meryl. A felkészülés 4 hónappal a forgatások előtt kezdődött. Reggel 5-kor kelt, így betudta fejezni az edzését, mielőtt a családja felébredt volna. "Erősebbé kellet váljak, úgyhogy megkezdtem ezt a lehetetlen étrendet, amelyet csak a sportolók tudnak kibírni. Jógáztam, súlytréningeztem, és aerobicoztam három órát egy nap." - Bár Gail szerepe nem igényélt alapos jellemzést, akcentust, amiről Streep híres volt, a kritikusok tisztelték, minden nehézségért, és minden erőfeszítésért amit a csónak kormányzásába fektetett, mivel szinte minden jelenetet kaszkadőr nélkül, saját maga hajtott végre.

530438_278838032195095_118426628236237_652366_611073654_n.jpg

A 90-es évek közepén, Clint Eastwood felajánlott neki egy szerepet, amely könnyen vetélkedhet előző sikerével a "Távol Afrikától"-al. Eastwood, aki a western és akció filmek legendás színésze volt, elkezdett dolgozni Robert Waller regényének a "Szív Hídjai"-nak adaptációján, amelyben egy háziasszony négynapos viszonyt folytat egy fotóssal, aki épp átutazóban van Iowa-ban. Francesca Johnson szerepét sok színésznő szerette volna megkapni, Susan Sarandon-nal, Anjelica Huston-nal és Jessica Lange-dzsel tárgyaltak korábban, de az Eastwood édesanyja azt mondta a fiának, hogy Meryl Streep lenne a tökéletes választás az olasz akcentus miatt. A türelmetlenül várt "Szív Hídjai" nem csak 1995 legromantikusabb drámája lett, de gyakran emlegetik az évtized legszebb lovestoryjaként. Merylt ismét Oscar-Díjra jelölték.

 396974_346292672056710_326445267374784_1306017_1230185213_n.jpg

 A következő filmjei mind kiváló példák a finom-filmkészítésre, és a kiváló színészetre, de a közönség érdeklődését nem keltették fel. Elsőként Liam Neeson-nal szerepelt a "Gyanú Árnyéka" c. filmben. A film egy családról szól, melynek a fiát letartóztatják barátnője megöléséért. A következő karakterének is gondja volt a fiával a "Marvin Szobája" c. filmben. A képernyőt Diane Keaton-nel, Robert De Niro-val és Leonardo DiCaprio-val osztotta meg. Majd Streep először életében producer lett a "Sohasem Ártok..." c. televíziós film kapcsán, és szerepet is játszott a sorozatban, amely egy anyáról és epilepsziás fiáról szól. Ezért megkapta második Emmy-Díj jelölését. Majd a 90-es évek vége meghozta Meryl számára a 11. és 12. Oscar-Díj jelölését. Az elsőt egy rákban haldokló anya megformálásáért kapta, Carl Franklin "Életem Értelme" c. filmjében, a másodikat pedig a hegedűtanár Roberta Guaspari eljátszásáért, Wes Craven "A Szív Dallamai"” c. filmjében. Ezért a szerepért 8 hétig napi 6 órát gyakorolt a hegedülést, miután Madonna-t elutasították a projekttől.

394162_363888796963764_326445267374784_1352807_586775002_n.jpg