Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az első Oscar

Az első Oscar 

Miután végzett a Vassar-on, egy évet pihent, majd nyert egy 3 éves ösztöndíjat a Vassar testvériskolájára, a YALE Egyetmre, ahol 1975-ben végzett. Képessége, hogy a legkülönbözőbb karakterek eljátszására, méltón kiteljesedett Constance Garnett szerepében, az "Idióta Karamazovok"-ban, melyet osztálytársai Christopher Durang és Albert Innaurato írtak. A YALE-en szintén szerepeket vállalt. Szerepelt Shakespeare „Szentivánéji Álom” c. darabjában, mint Helena. Strindberg „Az Apa” c. darabjában mint Bertha, Hallelujah Lil-ként Berthold Brecht „Happy End”-jében. 1975-ben New York-ba költözött, ahol megkapta első színpadi szerepét a „Trelawney of the Wells”-ben, Joseph Papp Nyilvános Színházában, szintén szerepeltek a darabban más ígéretes fiatal színészek, és egyben Meryl barátai, Mary Beth Hurt és John Lithgow. Ettől kezdve a Nyilvános Színház lett Meryl második otthona. 

young--15-.jpg

Nem sokkal a "Trelawney of the Wells" után kapott lelkes kritikák után, Meryl két meghallgatáson vett részt a Phoenix Színházban. Szerepet kapott mind Tenessee Williams „27 Vagon Gyapot” és Arhur Miller „Két Hétfő emléke” c. darabjában. A Miller darab után, rögtön jött a „27 Vagon Gyapot”, a rövid szünet alatt Meryl-nek teljesen más jellegű karakterré kellet alakulnia. A közönség döbbenten vette tudomásul, hogy ugyanazt a színésznőt látja, más szerepben. A „27 Vagon Gyapot”-ot olyan jól fogadták, hogy Meryl-t Tony Díjra jelölték. Továbbá Theater World Díjra és Outer Critics Circle Díjra jelölték. Végül a filmesek is elkezdtek érdeklődni a tehetséges színésznő iránt. Streep Londonba repült egy mellékszerep kedvéért Fred Zinneman "Julia"-ájában. Olyan nevek mellet szerepelt mint Jane Fonda, Vanessa Redgrave, és Maximilian Schell. A filmes debütálása rövidebbre sikeredett mint tervezték, ugyanis jelenetei többségét kivágtak és a padlón végezték. Továbba Streep undorodott az első széles-vásznú filmjétől. „Amikor először láttam magamat a vásznon, megrémültem. Rossz volt a parókám, és az egyik jelenetemből amelyben Jane-el szerepeltem, kivették a szöveget, és átrakták egy másikba. Azt hittem, végzetes hibát követtem el, nincs több film. Utálom ezt az ipart.” De mindezután, Meryl Wendy Wasserstein „Uncommon Woman and Others” c. darabjának televíziós változatában landolt. Streep Leilah-t alakította, egy boldogtalan diplomást, aki azt tervezi, hogy Irakba költözik. De a színpadon is siker szerepeket kapott, a „Happy End”-ben, a „Titkosszolgálatban”-ben és a „Taken in Marriage”-ban. Joseph Papp meghívta, hogy csatlakozzam a New York-i Shakespeare Fesztiválhoz a nyári időszakban, a Central Parkban. A nyár első felében, Meryl a fanatikus apácát, Isabellát alakította a „Szeget Szeggel” c. Shakespeare darabban, és Katharine Hercegnőt az „V. Henrik"-ben. A fesztivál után, Streep vette át egy hokijátékos feleségének mellékszerepét a „Halálos Idény”-ben, amely 1977 márciusában sikeresen debütált a CBS-en.

young--8-.jpg

 

A második filmje a legvitatottabb filmmé kellet válnia, napjainkban pedig klasszikussá. Meryl-re osztották Linda szerepét Michael Cimino vitatható „A Szarvasvadász” c. filmjében, amely mélyrehatóan vizsgálja, hogy a vietnámi háború hogyan befolyásolja az embereket egy kis amerikai iparvárosban. Olyan nevek szerepeltek benne mint Robert De Niro, John Savage, és Christopher Walken, de Meryl-t nem csak Amerika legnagyobb színészóriásai vették körül, hanem párja, John Cazale is, akivel már korábban a „Szeget Szeggel”-ben megosztotta a színpadot, és aki már megjelent a képernyőn mint Fredo Corleone a „Keresztapában”. Három órás hosszával „A Szarvasvadász”-ról a kritikusok és a moziba járók egyaránt beszéltek. Egyedül az USA-ban 100 Millió dollárt hozott. De Streep számára nehéz idők következtek, meghalt a vőlegénye, nem sokkal azután, hogy „A Szarvasvadász”-t befejezték 1978-ban, Meryl a maratoni munkába temetkezett. Németországba és Ausztriába utazott, hogy leforgasson egy 6 órás mini-sorozatot, a „Holokauszt”-ot, amely két családra fókuszál, akik különbözőbbek már nem is lehetnének. Egy zsidó család, a Weiss család, tagjainak életét követi Hitler uralma alatt. Egyenként, a családtagok elszenvedik a megsemmisítés iszonyatos sorsát, az antiszemita náci törvényeket, mígnem a II. Világháború végére csak egyik fiuk marad meg. Meryl Streep-et Ingaként látjuk, aki hozzáment a zsidó család egyik fiához, és követi még a koncentrációs táborba is. Amikor a „Holokauszt”-ot először mutatták be 1979 áprilisában, a drámai történet a világ minden részén megérintette a közönséget. Néhány kritikus nem értett egyet a szappanopera stílusával, de mindenki megtapsolta Streep-et és szívszorító alakítását, amiért Emmy Díjat is kapott, egyet a 7 közül amelyet a „Holokauszt” c. sorozat 1979-ben bezsebelt. "A Szarvasvadász" sikeres 1978-as bemutatója után, Meryl Streep-et Golden Globe Díjra, Brit Akadémikusok Díjára és az Oscar-Díjra is jelölték mint a legjobb női mellékszereplő. S bár vesztett Maggie Smith-el szemben, "A Szarvasvadász" így is 5 Oscar-t nyert, köztük a Legjobb Film, Legjobb Rendező kategóriában, és Christopher Walken is nyert mint Legjobb Mellékszereplő. 

beautifulyoung--54-.jpg695263065.jpg

Ugyanebben az évben feleségül ment Donald Gummer szobrászhoz, aki a testvére, Harry barátja volt, és megszületett első gyermekük Henry. A „Holokauszt” diadala után Meryl Streep nem hagyott egy lélegzetvételnyi szünetet se magának, és mellékszerepben jelent meg Woody Allan leszbikus ex-feleségeként, aki azt tervezi, hogy könyvet ad ki elromlott házasságukról. Ez volt a „Manhattan”. Ugyanebben az időben szerepelt színpadon is, a „Makrancos Hölgy”-ben, amelyet a Central Parkban adtak elő. Szintén szerepelt még a„Joe Tynan Megkísértésé”-ben, mint Alan Alda karakterének szerelme, aki egy köztiszteletben álló liberális szenátor.

 beautifulyoung--259-.jpgtumblr_m3e8glb5js1qgvdf9o1_250.png

 

A színpadon és filmben szerepelni ugyanabban az időben, úgy tűnt, nem jelent problémát Meryl-nek, és nem akadályozza hogy csatlakozzon egy harmadik projekthez, Robert Benton és producere Stanley Jaffe felkeltették a figyelmét, egy színésznőt kerestek, akit szembe állíthatnak Dustin Hoffman-al Avery Corman bestsellerének a "Kramer kontra Kramer”-nek az adaptációjában. Meryl Streep megkapta Joanna szerepét, egy nőét, aki elhagyta férjét és fiát hogy megtalálja önmagát, egy évvel később visszatér, hogy magával vigye a fiát, pont akkor amikor férje sikereket ért a karrierében és a gyerek nevelésében is. Mindössze 20 percig szerepel a filmben, Meryl nem csak egy erőteljes alakítást nyújtott, de át is írta a tárgyalóteremes szövegét, hogy erősítse Joanna unszimpatikus szerepét. A "Kramer kontra Kramer”-t 1979 karácsonyán mutatták be, és az év egyik legsikeresebb filmje lett. Golden Globe Díjat hozott Merylnek – és végül, 1980 Április 14-én, egy Oscar Díjat is mint Legjobb Női Mellékszereplő. Emellett a film még 5 Oscart vitt haza. Három év után a filmiparban, Meryl Streep szerepelt az elmúlt két évtized két legsikeresebb filmjében, és rangos díjakat is nyert mind a képernyőn, színpadon és televízióban nyújtott alakításaiért. De ez csak a kezdete volt a kiemelkedő karrierjének. 

 

 

57-streep--1-.jpg